De 100 talen van het kind – Muziek (instrumenten)

De 100 talen van het kind – Muziek (instrumenten)

Heb jij wel eens gehoord van de filosoof Loris Malaguzzi? Hij is het gezicht achter de pedagogische stroming Reggio Emila, ook wel bekend als een Italiaanse stad. Bij deze pedagogische stroming staan de 100 talen van het kind centraal. Een kind communiceert  niet alleen via verbale communicatie er zijn wel honderd talen waarin zij zich kunnen uiten. Muziek is een van deze 100 talen. Het geeft kinderen de mogelijkheid klanken te ontdekken, een eigen gevoel erin te leggen of juist dat het bepaalde gevoelens of emoties oproept wanneer je bepaalde muziek hoort of zelf maakt.

Hier zie je Jack met de gitaar van een kennis van ons, prachtig dat hij het vond. Als je er bij stilt staat hoeft het eigenlijk niet eens zo moeilijk te zijn, want wist je dat je met knutselmateriaal, restmateriaal en/of materiaal uit de natuur ook zelf gemakkelijk instrumenten kunt maken? Zo kun jij je kind(eren) stimuleren creatief bezig te zijn en een instrument te maken waar zij interesse in hebben. Ook kun je eens bakjes, potten en pannen neerzetten en 2 Chinese stokjes bijvoorbeeld. Kijk maar wat er gebeurd en hoe een kind ermee aan de slag gaat. Op deze manier prikkel jij de fantasie van jouw kind(eren) en daagt hen uit om nieuwe dingen te proberen.

Kern van deze blog

Laat jouw kind zelf ontdekken, besef dat er meer is dan alleen maar verbale – en non verbale communicatie en stimuleer kinderen ook op een andere manier emoties te ontvangen en ervaren, in dit geval doormiddel van muziek, klanken en ritme. 

Schrijf een reactie