Het belang van buitenspelen

Klimt jouw kind in bomen? Nee joh, dat is toch veel te gevaarlijk? Ga jij naar buiten wanneer het regent? Waar zou je dat doen? Vragen en opmerkingen die ik regelmatig te horen krijg wanneer ik met andere ouders en opvoeders deel hoe ik omga met buitenspelen en wat Jack wel (en niet) mag van mij.

Ik vind het belangrijk dat mijn kind kan zijn wie hij is, hoort klimmen in bomen daarbij? Dan kan hij dat gewoon doen, oké wel even letten op de hoogte, maar verder is hij daar vrij in. Hetzelfde wanneer hij naar buiten wil en het regent. Regenjas aan, kaplaarzen aan en paraplu mee. En wij gaan op stap, stampen in de plassen, afdrukken maken in de modder en zo nu en dan de paraplu opzij en dansen in de regen. 

Valt het je ook op dat wij soms te voorzichtig willen zijn en onze kinderen overal voor willen beschermen? Ik betrap mijzelf er ook wel eens op, al ga ik er nu veel bewuster mee om. Daarmee wil ik niet zeggen dat jij jouw kind alle vrijheid moet geven, want grenzen zijn ook belangrijk, vind hier een balans in voor jezelf.

En nu hoor ik je denken, ja maar je hebt het nog steeds niet gehad over het belang van buitenspelen, daar komen wij nu op. Want buitenspelen heeft voor opgroeiende kinderen verschillende belangrijke functies:

  • Bewegen voorkomt overgewicht en zorgt ervoor dat je langer gezond blijft. Wanneer een kind de kans krijgt om lekker rond te rennen, te fietsen en te klauteren draag jij als ouder dus bij aan een gezond en energiek kind en hiermee de motorische ontwikkeling van jouw kind. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de weerstand en herstellen zij dus ook sneller wanneer zij ziek zijn.
  • De natuur kan voor kinderen een inspiratiebron zijn. Wanneer kinderen buitenspelen, bijvoorbeeld in het bos, stimuleer jij als ouder de creatieve ontwikkeling van jouw kindje. Hoe leuk is het wanneer jouw kindje plezier heeft in het bouwen van een hut wat in het kind zijn/haar beleving een kasteel is? Er zijn prinsessen en ridders… Natuurlijk leren kinderen op deze manier ook meer over de natuur, de beestjes en planten die er leven.
  • Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat buitenspelen een positief effect heeft op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Daarnaast helpt buitenspelen ook wanneer je wilt dat jouw kindje beter slaapt, doordat zij hun energie kwijt, waardoor zij rustiger zijn en makkelijker in slaap vallen.
  • Het zal vast ook logisch klinken dat het voor de sociale contacten van kinderen goed is om met andere kinderen buiten te spelen in plaats van alleen thuis zitten. Dit is ook de reden dat ik samen met Jack regelmatig in de speeltuin te vinden ben, zodat hij met andere kinderen kan spelen, leert delen en samen spelen.

Kortom, voldoende reden om lekker naar buiten te gaan!

 

Kern van deze blog

Geef jouw kind(eren) de ruimte om te ontdekken in de natuur, biedt hen ook grenzen en wees jezelf ervan bewust dat buitenspelen meer is dan alleen even buiten zijn. Kinderen kunnen zich hier op verschillende gebieden ontwikkelen, wat een bijdrage levert aan de ontwikkeling in het algemeen.

Schrijf een reactie