Samen koken, hoe belangrijk kan dat nu zijn?

Samen koken, hoe belangrijk kan dat nu zijn?

Samen koken, doen jullie dat thuis wel eens? Hier gebeurd het regelmatig. Het is zelfs een uitzondering op de regel wanneer ik een keer alleen in de keuken sta ? En nu hoor ik je denken, ja lekker makkelijk dat helpen in de keuken, hoe dan?

Je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van jouw kind(eren). Wat kan het kind al zelf? En wat kan ik als ouder beter voor mijn eigen rekening nemen? Ieder kind is uniek en wat de één kan op een bepaalde leeftijd hoeft de ander nog niet helemaal te beheersen. Kijk dus goed naar wat jouw kind al wel kan.

 

Leg de nadruk ook op wat jouw kind al zelf kan, dit motiveert het kind om het te blijven proberen en levert een bijdrage aan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van het kind. Om een voorbeeld te geven: een kind van 1,5-2 jaar kun je laten helpen met het neerzetten van de bordjes of het doorbreken van de boontjes. Een kind van 3-4 jaar kun je langzaamaan leren snijden met een mes of laten roeren in een pan. Nogmaals, kijk hierin waar jouw kind vaardig in is en waar jij je als ouder zelf prettig bij voelt om jouw kind te laten doen.

Behalve dat het leuk is om samen te koken is uit verschillende onderzoeken ook gebleken, dat wanneer je kinderen betrekt bij het klaarmaken van eten en het eetmoment zelf, zij meer interesse hebben voor het eten dat op tafel komt te staan en zij zelfs vaker het juist willen eten en/of proberen omdat zij hier zelf ook een bijdrage aan hebben geleverd. Hoe een kleine bijdrage ook, het kind voelt zich betrokken. 

Kern van deze blog:

Laat kinderen meehelpen in de keuken, maar bepaal als ouder/opvoeder zelf wat wel en niet mag. Het meehelpen in de keuken of rondom het eetmoment zorgt voor betrokkenheid, interesse in voedingsmiddel en kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten.  

Schrijf een reactie