Opvoeding & empathie.

Opvoeding & empathie.

‘Jij bent toch pedagoog? Dus jij weet met jouw eigen kind(eren) ook wel hoe jij de opvoeding het beste vorm kunt geven’.

Geloof mij, dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan hoor ? wanneer het je eigen kinderen zijn is dat toch wel even anders. Het heeft een andere lading, je gaat er anders mee om en je bent emotioneel bij hen betrokken. Pedagoog of niet, dat is echt een eigen weg vinden hierin.

Vandaag neem ik jullie mee in een een stukje opvoeding en hoe ik het empathisch vermogen stimuleer. Ik leg ook uit waarom ik vind dat dit belangrijk is om een kind op jonge leeftijd hierin al te stimuleren.

Waarom het empathisch vermogen van kinderen stimuleren?

Tijdens het opgroeien leren kinderen ontzettend veel, iedere dag weer wat nieuws. Het gaat niet vanzelf, maar het het juiste voorbeeld kunnen kinderen snel stappen maken. Ook het empathisch vermogen kan gestimuleerd worden. Maar waarom zou je dat als ouder doen? Empathisch vermogen is van belang om zich te kunnen verplaatsen in een ander, zorgzaam te kunnen zijn en weten om te gaan met emoties. Door dit op jonge leeftijd (op een speelse) manier al te stimuleren werkt door in de rest van het leven van het kind.  

Ja dat is leuk, maar hoe dan?

Het kan al in de kleine dingen zitten wanneer jij je kind erop wijst wanneer een ander kind verdrietig is. Jonge kinderen zullen in eerste instantie niet weten wat zij daarmee aan moeten, maar op deze manier leren zij wel emoties te herkennen als boos, verdrietig en blij. Ik deel in deze blog graag een aantal persoonlijke tips. Uiteraard is de uitkomst van deze tips toepassen voor iedereen anders. ? ieder kind en iedere ouder is anders, wat voor mij werkt hoeft voor jullie niet perse allemaal toepasbaar of uitvoerbaar te zijn. Oké here we go!

Werk met een pictogrammenbord, dit geeft niet alleen structuur, juist hier kun je ook emoties opplakken en/of tekenen. Op deze manier kunnen kinderen verschillende emoticons waarnemen zonder dat zij daar daadwerkelijk iets mee hoeven te doen verder.

Praat over gevoelens en emoties. Dit is van belang omdat het voor een kind belangrijk is om eerst de eigen gevoelens te kunnen begrijpen alvorens zij empathie kunnen tonen voor andere. Jij kunt bijvoorbeeld vragen aan een kind hoe het zich op een bepaald moment voelt en dit ook benoemen. Of wanneer jullie samen buiten lopen aan een kind vragen of zij de emoties van andere kunnen benoemen: ”Ziet die meneer er blij of boos uit? En waarom denk je dat?”

Vragen naar emotionele perspectieven van anderen. Hiermee bedoel ik een kind bewust een vraag stellen over hoe een ander zich zou voelen. Bijvoorbeeld: ”Hoe denk jij dat je broertje zich voelt doordat jij zijn knuffel hebt afgepakt?” Laat je kind benoemen wat er in hem opkomt en praat hierover samen.

Geef zelf het goede voorbeeld. Dit klinkt makkelijk misschien, maar dat is niet altijd zo. Ken je dat gevoel wanneer je in het bijzijn van je kind een reactie geeft naar een ander waar je misschien niet zo trots op bent? Boos reageert terwijl het ook op een andere manier had gekund? Leg dit ook uit aan jouw kind en laat zien dat jij je ook bewust bent van dat het anders had gekund.

Complimenteer wanneer een kind behulpzaam is. Wij zijn geneigd om kinderen een compliment te geven wanneer zij een prestatie hebben geleverd. Waarom zouden wij dan ook niet een compliment geven wanneer zij behulpzaam zijn of vriendelijk tegen een ander? Een simpele opmerking als: ” Wat lief dat jij haar helpt met het lopen over het muurtje, zie jij hoe blij zij daarvan wordt?” kan al voldoende zijn. Voor een kind voelt dit als iets positief en dit willen zij graag vasthouden, waardoor zij de volgende keer weer iemand zullen helpen die dit nodig heeft.

 

Benoem wat je ziet, wat je voelt en wat dit met je doet. Zelf het goede voorbeeld geven blijft voor kinderen de meest effectieve manier van leren.

Heb jij voor jezelf bepaalde manier waardoor jij je kind leert omgaan met emoties en gevoelens? Benieuwd naar jullie reacties en aanpak. ?

Schrijf een reactie