Opa’s recept: Stoofperen

Opa’s recept: Stoofperen

Dit recept neemt mij even mee terug in de tijd. De tijd dat ik samen met mijn opa in de keuken stond en gefascineerd toekeek hoe hij stoofperen aan het maken was. Ik zie nog voor me dat hij twee pannetjes maakte. In de ene pan ging er rode wijn bij en in de andere pan bessensap. Ook de kaneelstokjes en kruidnagel mochten niet ontbreken. Stoofperen werden bij ons vaak gemaakt met de feestdagen zoals de Kerstdagen en Oud – en Nieuw. Wat kan ik genieten van het terug denken aan deze tijd. Juist dit soort herinneringen en momenten zijn mede de reden geweest om Foodies and Family op te richten en mijn kennis en recepten met jullie te delen. ?

Wat stoofperen betreft, die kun je maken op veel verschillende manieren. Wil je dit recept kidsproof houden dan zou ik je aanraden voor rode bessensap te kiezen in plaats van wijn. Rode bessensap is heel makkelijk zelf te maken, ik zal het recept hiervan ook delen binnenkort, je kunt natuurlijk ook gewoon een flesje halen in de supermarkt of bij de natuurwinkel. ?

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 6 stoofperen.
  • 400 ml soepele rode wijn
  • 2 kaneel stokjes
  • 2 kruidnagels
  • 50 gr. suiker (optioneel).

Bereiding

Wij beginnen met het schillen van de peren. Ik vind het zelf prettig om de peren heel te houden, maar in partjes snijden kan natuurlijk ook. Wanneer je de peren heel wilt houden zorg er dan voor dat het steeltje eraan blijft zitten. Breng in een pannetje de rode wijn zachtjes aan de kook. Je kunt hier suiker aan toevoegen, ik doe dit zelf eigenlijk nooit. Voeg als laatste de kaneelstokjes en de kruidnagel toe in de pan. Leg de peertjes erbij in de pan en laat voor 1 uur op een zacht vuurtje koken. Houd de peertjes wel in de gaten en schep af en toe even om.

Stoofperen zijn bij ons vooral favoriet met een bolletje vanille ijs erbij. ? Wees creatief en verras jezelf en iedereen die aanschuift aan tafel!

Benieuwd naar jullie variaties en ideeën! Heb je vragen over dit recept of wil jij een eigen creatie delen? Leuk, doen!

Ik probeer vragen binnen 2 dagen te beantwoorden.

Fijne avond. ?

Schrijf een reactie