Food Art

Food Art

Ja of nee? Wat denk jij ervan?

De meningen hierover verschillen. Waar ik er tot 4 jaar geleden helemaal nog niet mee bezig was, zet ik Food Art nu regelmatig in. In deze blog wil ik jullie graag meenemen waarom en wanneer ik Food Art inzet bij ons thuis.

Ken je dat gevoel? Jullie zitten aan tafel en de kinderen weigeren ook maar een hap te nemen, zelfs wanneer jij hun favoriete eten hebt klaargemaakt? Een paar jaar geleden zat ik er ook zo bij aan de eetkamer tafel met mijn handen in het haar. Wat kon ik doen zodat die kleine rakker toch voldoende groente en fruit binnen zou krijgen, zonder al teveel strijd? Want die vitamines zijn belangrijk, maar de strijd daarin tegen hoeft niet zo voor mij. ? het was tijd om daar een balans in te gaan vinden.

De meest bekende tips die ik zelf graag geef om (gezond) eten bij jonge kinderen te stimuleren:

  • Laat hen meehelpen met koken.
  • Laat hen meehelpen met de tafel dekken.
  • Verwerk groente – en fruit op een andere manier.
  • Maak gebruik van Food Art.

Deze laatste in het rijtje licht ik graag toe. Want wat is Food Art nu eigenlijk? Eigenlijk is het niet meer dan eten op een leuke manier presenteren. Je kunt je voorstellen wanneer eten op een leuke manier gepresenteerd wordt, dit ook sneller zal uitnodigen tot het proberen te eten/proeven. Nu maak je je misschien en voorstelling van een kunstwerk op het bord van je kind. Dit is ook zo, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Het hoeft geen top kunst te zijn, maar herkenbaar voor het kind wat er op het bord ligt. Denk eens aan uit uitsteken van vormpjes van dieren, bloemen, sterren enz. Wil je een stap verder gaan? Dat kan altijd nog, veel voorbeelden kun je hiervoor ook vinden op Instagram bijvoorbeeld. Sarah van Edible food art for kids is echt een aanrader om te volgen wanneer je opzoek bent naar uitdaging en inspiratie voor het maken van een waar kunstwerk. ? Ooit ben ik ook zo ver dat ik dat soort creaties kan maken. ? tot die tijd houd ik het vooral nog wat makkelijker.

Waarom zou je Food Art inzetten?

  • Het ziet er leuk uit.
  • Daagt uit om te proeven/eten.
  • Kinderen kunnen meehelpen.
  • Creativiteit stimuleren.

Hoe doe ik dit hier thuis?

Bij ons thuis zetten wij Food Art in voor zowel het eten van groente – en fruit. De ene keer is dit op een bord, de andere keer rijgen wij fruit op een stokje. Je kunt hierin veel variëren. Ik betrek kinderen graag in het hele proces van bereiden tot opdienen. Helpen met het opmaken van de borden hoort hier ook bij. Ik vind het leuk om te zien hoe kinderen er een eigen creatie van maken en vervolgens zo trots zijn dat zij het ook daadwerkelijk willen opeten. Hier thuis behalen wij het gewenste resultaat, want er wordt goed gegeten en plezier gemaakt door het inzetten van Food Art. ?

Ben jij er ook mee bezig thuis? Of ga je het toch eens proberen?

Ik wens jullie een fijne avond.

Wanneer er vragen zijn kun je contact met mij opnemen, ik probeer binnen 2 dagen te reageren.

Liefs, Priscilla

Schrijf een reactie