Het dilemma dat het gezonde voedingsbeleid op school heet…

Priscilla Avôt
  | 
24 maart 2024

‘Je wilt af en toe niet weten wat ik in de lunchboxen van de kinderen uit mijn klas tegenkom’ is wat een van leerkrachten zei toen ik de klas binnenkwam met een krat vol verse ingrediënten. En ik snapte meteen wat hij hiermee bedoelde. De kinderen waren net aan de lunchpauze begonnen toen ik binnenstapte. Over de tafels lagen papiertjes van koekjes, snoepjes en van die verpakte worstjes. In de paar seconde dat ik voorbij de tafeltjes liep zag ik vooral wit brood voorbij komen. Een enkele keer zag wraps of een salade voorbij komen. ‘Wij hebben als school toch echt een gezond voedingsbeleid, toch komt hier maar weinig van terecht heb ik zelf het idee’. vervolgt hij.

Dit is niet zo op iedere school, de ene school heeft dit al helemaal op poten staan en daar worden ouders hier ook in betrokken. De andere school is het nog aan het implementeren en wil de kinderen en ouders hier graag in meenemen. Op welk punt je als school ook staat binnen deze kwestie, in deze blog neem ik je mee in:

  1. Wat is een gezond voedingsbeleid binnen school?
  2. Waarom is dit zo belangrijk?
  3. Wat zie je terug van het gezonde voedingsbeleid binnen de school?
  4. Waar begin ik met het schijven van een gezond voedingsbeleid?

Wat is een gezond voedingsbeleid binnen een school?

Een gezond voedingsbeleid is een stappenplan dat ervoor zorgt dat gezonde voeding binnen de schoolomgeving centraal staat. In dit beleid beschrijft de school afspraken over het eten en drinken tijdens de 10-uur en lunchmomenten. In sommige gevallen kiest een school er ook voor om deze lijn van gezonde voeding door te trekken wanneer het gaat om traktatie en uitdeelmomenten. Meestal betrekken scholen ouders, kinderen en medewerkers vanuit de school bij het opstellen van een voedingsbeleid, op deze manier zien zij vanuit verschillende hoeken, wat verschillende partijen belangrijk vinden wat er in het beleid komt te staan. Het gezonde voedingsbeleid is (nog) niet verplicht binnen basisscholen, het wordt echter door de overheid wel gestimuleerd.

Waarom een gezond voedingsbeleid op school?

Kinderen brengen veel tijd door op school, een gezonde omgeving is dan belangrijk. Waarom? Wanneer kinderen gezond en voldoende eten heeft dit invloed om het concentratievermogen van een kind. Hoe beter een kind zich kan concentreren, hoe prettiger het voor een kind is om de lessen te kunnen volgen. Gezonde voeding draagt ook bij aan een gezond gewicht en hiermee overgewicht verminderen. Wanneer je weet welke keuzes je kunt maken, dan heb je in ieder geval hier een keuze in. Helaas komt het nog steeds (te) veel voor dat kinderen met overgewicht worden gepest, wat als gevolg vaak het missen van de lessen en een hoog ziekteverzuim oplevert.

Een gezond voedingsbeleid op school kan er dus voor zorgen dat kinderen zich bewust worden van wat zij eten en drinken, welke alternatieven er zijn, welke keuzes zij kunnen maken. Wanneer kinderen mee kunnen en mogen denken over het voedingsbeleid hoor je ook van hen wat zij belangrijk vinden, wat zij willen leren en welke onderwerpen zij graag terug zouden zien in het voedingsbeleid. Gratis tip van mij ➡️ vraag dit je leerlingen! Dit kan door het letterlijk stellen van de vraag, maar ook door stellingen te bedenken en kinderen te laten kiezen of bedenk een leuke quiz of spelvorm.

Wat zie je terug van het gezonde voedingsbeleid bij jullie op school?

Wanneer je een gezond voedingsbeleid hebt opgesteld, dan wil je natuurlijk ook dat je dit in de praktijk terug ziet. Dit is niet altijd vanzelfsprekend en daarom belangrijk om goed vinger aan de pols te houden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een coördinator aan te stellen die de voortgang en naleving van het voedingsbeleid controleert, evalueert en indien nodig rapporteert naar de gene die het beleid schrijft. Op deze manier blijven de lijnen kort en kunnen knelpunten en veranderingen meteen worden doorgevoerd.

In de praktijk zie je vaak dat scholen ervoor kiezen om bijeenkomsten te organiseren voor ouders om te vertellen over het beleid en hoe zij zit tot uitvoering brengen in de praktijk. In de praktijk kun je denken aan het aanbieden van groente en fruit tijdens de pauze momenten, het geven van gastlessen over gezonde voeding, excursies naar kassen of land van boeren, met elkaar koken en het meegegeven van informatie voor ouders en/of opvoeders over het vullen van de lunchboxen, 10-uurtje en het uitdelen van traktaties.

Implementatie van een gezond voedingsbeleid gaat (pas) echt werken wanneer de school zichtbaar maakt wat zij doen in de klassen en rondom de kantine én wanneer ouders en leerlingen zich betrokken voelen bij wat er binnen de school gebeurd en de invulling hiervan.

Waar begin ik met het schijven van een gezond voedingsbeleid?

Denk je nu: ‘Ik wil wel, maar waar begin in?’ Logische gedachten en gelukkig heb ik hier een stappenplan voor. Dit stappenplan kan je helpen om het voedingsbeleid uit te schrijven, de implementatie hiervan is uiteraard aan jullie om in de praktijk door te voeren. Laat ik je meenemen in het stappenplan voor het opzetten van een gezond voedingsbeleid binnen jullie school. Het document dat ik heb gemaakt kun je hier terugvinden. * Let op, het is een voorbeeld om jullie handvatten te geven, wil je dit format niet gebruiken of heb je hier een ander idee over, volg je eigen weg hierin. Vragen of wil je dat ik mee denk? Neem dan gerust contact op.

Meer inspiratie?

Via social media deel ik iedere week leuke tips, recepten, video’s, challenges en opdrachten. ⤵️

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Het dilemma dat het gezonde voedingsbeleid op school heet..."

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Foodies and Family - Powered by Maatos