Rust nemen, waarom dan?

Rust nemen, waarom dan?

Tegenwoordig heeft iedereen het druk en moet er ontzettend veel. Moet dat echt? Soms misschien wel, soms kun je dingen doorschuiven naar een later moment of het zelfs helemaal loslaten. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik maak mij er zelf ook schuldig aan. ? net even iets teveel doen waardoor de week volgepropt is, waardoor ik even wat minder rust inbouw. Goed? Niet helemaal, ik probeer er altijd voor te zorgen dat er wel balans is. Waarom dit zo belangrijk is? Daar neem ik jullie graag in mee.

Wat een week, wat een week. Ik kan rustig zeggen dat dit de eerste dag is dat ik rustig achter de laptop zit. Wat? Dat ik überhaupt een rustmoment heb deze week. ? De afgelopen week stond ik het teken van de Gezondheidsbeurs, mijn verjaardag, de workshops bij Kinderopvang 2Samen en mijn baan in het onderwijs. Een drukke, zeer inspirerende week.

Ik merk dat ik na al deze drukte bewust opzoek ben naar rust. Even tot mijzelf komen, alles verwerken en opladen voor de nieuwe week die voor mij ligt. Voor mijn verjaardag heb ik een nieuwe keukenmachine gehad van mijn ouders en zusje, iets waar ik onwijs blij mee ben, want jullie weten ondertussen wel dat bakken en koken mijn passie is! ? en dit is ook de reden dat ik er vandaag voor heb gekozen om de keuken in de duiken en weer wat nieuwe recepten uit te proberen, later deze week hier meer over.

Koken geeft mij rust, het zorgt ervoor dat ik mentaal even bezig ben met niets anders dan het recept en het uitvoeren hiervan. Ik kan enorm opgaan in het koken en daarom is dat voor mij een manier om niet alleen rust te creëren in mijn hoofd, maar ook een drukke periode te verwerken. Teveel prikkels en ideeën kunnen mij namelijk chaotisch of onrustig maken, door hier balans in te brengen door bewust rustmomenten te creëren, kan ik in alle rust werken zonder dat ik mijzelf over de kop werk. Want hoe vaak hoor ik dat wel niet in mijn omgeving: ‘Pfff ik moet er echt even tussenuit, want ik trek het niet meer hoor..’. Natuurlijk heeft iedereen van die momenten. Waar wij ons minder van bewust zijn is dat al deze momenten samen zich uiteindelijk kunnen uiten in een burn-out. Uit onderzoek blijkt dat dit steeds vaker voorkomt. Het sluipt erin en op een bepaald moment wordt het teveel, ieder klein ding kan de druppel zijn. De kinderen die druk zijn, die collega op het werk die maar vragen blijft stellen of die persoonlijke tegenslag. Een burn-out is natuurlijk nooit leuk en het liefste wil je dat ook voorkomen. Ik wil niet zeggen dat dit altijd te voorkomen is, maar je kunt wel je best doen om rustmomenten voor jezelf te creëren. En dan bedoel ik niet momenten die je samen met je partner of kinderen hebt, juist echt een moment voor jezelf.

Wat vind jij leuk om te doen? Waar kun jij rust in vinden? Dit is voor iedereen anders. ?

Ik vind het prettig om te koken, mediteren, wandelen aan het strand en aan yoga te doen.

Hoe zorg jij ervoor dat jij voldoende rust neemt tussen al het ‘moeten’ van de week door?

Benieuwd naar jullie reacties!

Liefs, Priscilla ❤

Schrijf een reactie