Waarom muziek tijdens de opvoeding van belang is!

Waarom muziek tijdens de opvoeding van belang is!

Muziek is hier thuis een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het meezingen met liedjes of het helemaal zelf verzinnen van een liedje. Hier thuis is dat niet meer dan gewoon. Ik besef mij ook wel dat dit misschien niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. In deze blog deel ik graag waarom muziek van belang is tijdens de opvoeding en hoe ik dit ervoor met onze kinderen.

Om verschillende reden is het van belang om muziek een centraal onderdeel te laten zijn van de opvoeding. Al vanaf dat een baby geboren is hoort het klanken, zelfs al voordat een baby wordt geboren hoort het kind de stem van de moeder wanneer zij praat. Baby’s zijn in het begin van hun leven afhankelijk van hun zintuigen, horen is hierin één van deze zintuigelijke eigenschappen. Door geluiden op te nemen gaan zij op een later moment in hun leven klanken proberen na te doen. Als ouder kun je hieraan bijdrage door het opzetten van muziek, maar ook het zingen van liedjes. Hierdoor leren kinderen de klanken herkennen en op een later moment zelf toe te passen.

Muziek is ook van belang voor de taalontwikkeling van het kind. Wanneer een kind taalvaardiger wordt kan dit ook erg spannend zijn. Door het zingen van liedjes en dit te begeleiden door bijvoorbeeld het gebruik van muziekinstrumenten leert het kind nieuwe woorden en zal het kind de woorden die hij hoort ook zelfstandig en in verschillende situaties zelf gaan gebruiken. Door het gebruik van muziekinstrumenten kun je ook de motorische ontwikkeling stimuleren, denk hierbij aan het vasthouden van stokjes die horen bij een trommeltje, het bewegen van een sambabal of het schudden met een tamboerijn. Met deze activiteit zorg je er ook nog eens voor dat een kind leert verbanden te leggen (cognitieve ontwikkeling). Want het kind beweegt met de tamboerijn en de belletjes gaan rinkelen. In het begin zal het kind niet begrijpen hoe dit kan, naarmate je dit steeds vaker doet zal het kind begrijpen dat wanneer hij beweegt er geluid is en wanneer hij het instrument stilhoudt dat er dan geen geluid is.

Natuurlijk ben je tijdens het bezig zijn met muziek niet alleen maar bezig met de ontwikkeling.. Natuurlijk gaat het ook om creativiteit en het ontdekken van je eigen talenten. Creativiteit zie je ook wel eens terug in waar kinderen allemaal muziekinstrumenten van kunnen maken. Bijvoorbeeld potten, pannen en (houten) lepels volstaan voor een kind prima als muziekinstrument. Je eigen talent ontdekken heeft te maken met ontdekken waar je goed in bent. Misschien vind een kind het leuk om een instrument te bespelen, te zingen, te dansen of op latere leeftijd wel zelf liedjes te schrijven.

Door het aanbieden van muziek of muzikale activiteiten help je een kind verder in de algehele ontwikkeling, hebben jullie plezier en help je het kind keuzes te maken over welke muziek zij leuk vinden en of zij nog verdere ambities hebben als het gaat om muziek (en instrumenten).

Ben jij al bewust bezig met muziek terug te laten komen in de opvoeding?

Hier thuis luisteren staat de radio iedere dag aan, zingen wij liedjes en maken wij gebruik van muziekinstrumenten zoals fluitjes, een gitaar en piano van speelgoed of hebben wij een tamboerijn liggen. Ook is het heel leuk om je eigen muziekinstrumenten te maken! Hoe je dat doet leg ik in een andere blog graag aan jullie uit.

Liefs,

Priscilla

Schrijf een reactie