Muziek en taal

Muziek en taal

Door het luisteren naar muziek leren kinderen iedere dag weer nieuwe klanken en woorden. Lees zeker dit hele artikel, want aan het einde heb ik weer een verrassing voor jullie!

Regelmatig wordt mij gevraagd: ‘Is het raadzaam om wanneer een kind net geboren is al kennis te laten maken met muziek en hoe doe ik dit dan?’ Als je er nu eens over nadenkt, eigenlijk doe je dit al onbewust. Bij de meeste mensen staat de radio of Spotify wel aan. Misschien niet iedere dag, maar er zijn dagen dat dit wel zo is. Wanneer een kind nog een baby is zal het zich vooral focussen op de klanken die hij hoort en nog geen connectie maken met taal en woorden. Toch is deze eerste fase van het leren kennen van klanken erg belangrijk voor het leren spreken op een latere leeftijd. Wanneer kinderen ouder woorden gaan zij steeds meer woorden leren. Eerst is dit nog brabbelen, daarna ga je losse woorden verstaan en weer daarna gaat een kind leren dat woorden samen een zin kunnen maken. In het begin plakt een kind vooral woorden aan elkaar, naar mate zij ouder worden leren zij dat het niet alleen gaat om woorden achter elkaar zetten, maar ook hoe een zin opgebouwd is.

Muziek is hierin belangrijk, want door muziek leren kinderen steeds weer nieuwe woorden. De reden dat kinderen liedjes vaak meerdere keren achter elkaar willen horen (ook al vinden wij dit misschien niet zo leuk ? ) is omdat zij steeds weer willen leren. Dit gaat op jonge leeftijd nog onbewust, naar mate kinderen ouder worden gaan zij naar de tekst luisteren en willen zij de woorden leren kennen. Je kunt je voorstellen dat niet alleen het horen van muziek hier van belang is, maar ook het samen zingen van liedjes. Hierin kun je klein beginnen met korte liedjes en dit langzaam opbouwen en meegaan met waar jij denkt dat het kind aan toe is. Besef je ook dat een kind een liedje meerdere keren moet horen voordat hij de klanken tot zich neemt en totdat hij de tekst ook nog eens in zich op kan nemen. Wanneer je dit eenmaal weet, begrijp je ook waarom kinderen liedjes meerdere keren achter elkaar willen horen. Voorbeelden van liedjes zijn: klap eens in je handjes, in de mannenschijn, met de vingertjes enz. Ik heb een muziekboekje samengesteld per leeftijd welke liedjes je kunt zingen om te kijken hoe het kind hierop reageert. In dit muziek boekje leg ik ook uit welke woorden het kind leert me ongeveer welke leeftijd. Heb je hier interesse in? Laat het mij dan weten, dan stuur ik het je toe! ?

Liefs,

Priscilla

Schrijf een reactie