Muziek en het brein

Muziek en het brein

Misschien heb je er wel al eens van gehoord. In je hersenen ontstaan er gedurende je leven veel verschillende verbindingen, iedere verbinding heeft een betekenis en functie. In deze tijd van thuiswerken, minder tot geen contact met familie, vrienden en collega’s, wat helpt jou in deze tijd om toch door te gaan en de hoop en oog op de toekomst niet te verliezen? Uit onderzoek blijkt dat muziek hier een grote rol in speelt. Muziek is misschien wel het meest krachtige middel dat ik één keer de hersen volledig activeert. Heb je er wel eens bij stil gestaan waarom een bepaald liedje je blij, verdrietig of rustig maakt? Interessant om daar eens verder op in te gaan…

Hoe het dan precies zit met het effect van muziek op de hersenen, daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Wat wel een bekend gegeven is dat door het horen van muziek, door het zelfs alleen al denken aan muziek of een bepaald ritme, worden verschillende delen van de hersenen geactiveerd. Hiermee kun je een bepaalde stemming oproepen. Veelal is het dat je bij het horen van een bepaald nummer je hiermee een situatie die je hebt meegemaakt hiermee associeert. Dit kan een positieve of minder positieve ervaring zijn, denk aan een bruiloft, de geboorte van een kind, een eerste ontmoeting met je geliefde, maar ook het overlijden van een dierbare of herinneringen uit het verleden. Doordat je naar muziek luistert worden meteen vele delen van het brein aan het werk gezet en hierdoor leg je associaties en komen er emoties los. Hierin kan het ook zijn dat het gedeelte van de hersenen waarin het motorische gedeelte getriggerd wordt, ook gaat werken. Denk maar eens aan een nummer waar je erg blij van wordt en eigenlijk al begint te bewegen wanneer je alleen al aan dit nummer denkt. Ik heb dit heel sterk met nummer waarvan ik, toen ik jonger was, tijdens dansles op leerde dansen. Bij mij roept dit het gevoel op van toen ik in  de danszaal stond of in een theater. Ook zijn er voor mij bepaalde nummers die mij doen denken aan mijn opa en oma die helaas beide overleden zijn. Liedjes waar ik samen met hen naar luisterde of liedjes die werden gedraaid tijdens de dienst bij de uitvaart. Het grappige in deze situatie is dat het voor mij zowel blijheid als verdriet symboliseert. Blijheid omdat ik terug denk aan de momenten samen, verdriet omdat ik weet dat er levensgebeurtenissen zijn die zij helaas niet mee zullen maken, maar waar ik hen graag bij had willen hebben.

In onderzoeken wordt gekeken wat het effect van muziek kan zijn bij bijvoorbeeld depressie, bepaalde ontwikkelstoornissen en of het van toegevoegde waarde kan zijn om bepaalde interventies te ontwikkelen waarbij muziek een centrale rol kan gaan spelen. Het is echter te vroeg om te zeggen wat hier de effecten daadwerkelijk van kunnen zijn, meer onderzoek is nodig en zal uitwijzen welk effect muziek daadwerkelijk kan hebben. Wat wel vaststaat is dat van het ongeboren kind tot aan de oudere mens muziek altijd, op welke manier ook, een rol zal spelen. Daarom is het van belang deel te maken van de opvoeding en kinderen hiermee op te laten groeien.

Deze blog wil ik afsluiten met een uitdaging voor jullie: Zet de komende week, iedere dag de radio 2-3 uurtjes per dag aan wanneer de kinderen ook thuis zijn. Wat merk je aan de kinderen? Vinden zij het prettig of juist niet? Hoe reageer jij hierop en welk gedrag vertonen de kinderen? Ik ben heel benieuwd naar jullie bevindingen! Laat je het weten?

Liefs,

Priscilla

Schrijf een reactie