Muziek en de sociale ontwikkeling van het kind

Muziek en de sociale ontwikkeling van het kind

Laten wij beginnen bij wat de sociale ontwikkeling van het kind inhoud precies betekent. Dit is niet meer dan: contacten leggen met anderen, samenspelen en samen dingen ondernemen. Nu je dit weet kun je je wellicht ook voorstellen dat muziek hier een rol bij kan spelen. Muziek kan ervoor zorgen dat een kind zich openstelt naar anderen. Door te dansen, door te zingen, door een ander na te doen en vooral door het samen met een ander te doen. Door het uitkiezen van liedjes waarbij de kinderen ook een handeling moeten verrichten, samen of in een groepje, kun je de sociale ontwikkeling stimuleren. Denk aan liedjes als: ‘We maken een kringetje… of ‘Er zat een klein kaboutertje’. Dit zijn liedjes waar kinderen mee kunnen zingen, maar ook iemands hand moeten pakken bijvoorbeeld omdat dit in het liedje wordt gezegd.

Het mooie aan muziek inzetten om de sociale ontwikkeling te stimuleren vind ik dat je ieder kind een kans geeft om in contact te komen met een ander. Een kind dat altijd op de voorgrond staat krijgt de mogelijkheid om een stap terug te doen. Terwijl een kind dat altijd op de achtergrond is, nu de kans krijgt om naar voren te stappen. Natuurlijk is dat ontzettend spannend, maar ook hierin wanneer je dit meerdere keren doet met je kinderen of bijvoorbeeld in de klas op school, ga je merken dat een kind zich steeds prettiger voelt binnen de situatie en zich hier ook naar gaat gedragen.

Het is van belang dat de sociale ontwikkeling van een kind op jonge leeftijd al gestimuleerd wordt, door aan te moedigen om samen te spelen, activiteiten op te zetten om samen met de groep te doen en het kind zich thuis te laten voelen. Hier heeft het kind baat bij op latere leeftijd. Uit onderzoeken is gebleken dat wanneer een kind op jonge leeftijd sociaal gedrag vertoont, dit op latere leeftijd zal doorzetten. Daar tegenover staat, wanneer op jonge leeftijd de ontwikkeling van het kind weinig tot niet gestimuleerd wordt, het kind op volwassen leeftijd het lastig vind om contact met anderen te maken en te behouden.

Start daarom laagdrempelig met het zingen van liedjes, samen muziek maken met instrumenten of in groepjes uiteen gaan (oudere kinderen) en hen een dansje laten bedenken bijvoorbeeld.

Er zijn veel manieren om hier vorm aan te geven. Heb jij na het lezen van dit artikel een idee hoe je de sociale ontwikkeling doormiddel van muziek kunt stimuleren? Deel het met mij, want ik ben altijd opzoek naar nieuwe ideeën om toe te passen in de praktijk. 

Liefs,

Priscilla

Schrijf een reactie